makkelijk & simpel

Hoe werkt neuspoelen?

Hoe werkt neusspoelen met een neusspoeler nu precies? In dit gedeelte wordt uitgelegd hoe simpel dit eigenlijk is. De eerste keer neus spoelen zal even wennen zijn, maar neus spoelen went bij iedereen altijd heel snel. Bekijk hieronder de video met de uitleg over het neus spoelen. 

instructie

Stap voor stap

Hieronder zie je stap voor stap hoe je de Medinos neusspoeler moet gebruiken om de neus te spoelen. Ook al heb je last van hooikoorts, verkoudheid, bijholteonsteking of wil je gewoon vrijer ademen… de stappen blijven in elke situatie hetzelfde.

Stap 1: Voeg water toe

Maak voor gebruik je Medinos neusspoeler eerst goed schoon met heet water en afwasmiddel of zet de neusspoeler in de vaatwasser. Schenk de neusspoeler vol met handwarm (ongeveer 37 graden Celsius) kraanwater. 

Stap 2: Voeg zout toe

Het neusspoelen wordt gedaan met een zoutoplossing. Deze zoutoplossing kun je gemakkelijk zelf maken, maar moet wel gemaakt worden met een vaste verhouding tussen het water en het zout dat je gebruikt. Een zoutoplossing met deze specifieke verhouding wordt ook wel ‘fysiologisch zout’ genoemd. Het is belangrijk om de juiste verhouding van water en zout te gebruiken, omdat je bij teveel of te weinig zout klachten kan krijgen. Om te zorgen dat je makkelijk en pijnloos je neus kunt spoelen, moet je jodiumvrij keukenzout gebruiken. Ook kun je Himalaya zout of fijn zeezout gebruiken voor de zoutoplossing. Je kunt met de 2 onderstaande manieren een zoutlossing maken met de juiste verhouding:

Manier 1

  1. Doe 2,3 gram (jodiumvrij) zout in de neusspoeler.
  2. Los het zout geheel op in het water.

Manier 2

  1. Weeg 9 gram (jodiumvrij) keukenzout af.
  2. Doe 1 liter lauwwarm water van ongeveer 37°C in een maatbeker.
  3. Los het zout geheel op in het water. 
  4. Vul de neusspoeler vol met de zoutoplossing.

Stap 3: Spoel je neus

Kantel je hoofd schuin naar voren (niet naar achteren kantelen). Plaats de neusspoeler tegen een neusgat en giet voorzichtig het zoute water de neus in. Adem tijdens het spoelen rustig door via de mond. Nadat je ongeveer de helft van het water in je neus hebt gegoten kan je van neusgat wisselen. Blijf hierbij het hoofd naar voren gekanteld houden. Het spoelen moet soepel en zonder pijn verlopen. Het voelt de eerste keer misschien raar, maar went heel snel.

Stap 4: Droog je neus

Als de Medinos neusspoeler leeg is kan je rustig het water uit je neus laten druppelen. Zodra er geen water meer uit je neusgat komt kan je weer je hoofd rechtop houden. Snuit nu voorzichtig je neus en droog het met een doek. Mocht je neus nog steeds verstopt zitten, dan kan je nogmaals het neusspoelen herhalen. Dit mag tot maximaal drie keer per dag. Je kan ook preventief je neus spoelen om bijvoorbeeld een verkoudheid voor te zijn.

Stap 5: Opgelucht ademhalen

Geniet van je vrijere ademhaling! Je zal merken dat je zonder verstopte neus veel meer van je dag kan genieten. Je bent alerter en kan je beter concentreren. Ook je slaap zal verbeteren en je snurkt minder. In sommige gevallen kan het zijn dat je niet direct na het neusspoelen gelijk opgeluchter ademhaalt, omdat er nog wat water in je neus zit. Maak je geen zorgen, enkele minuten later merk je dat alles langzaam loskomt en dat je neus langzaam opengaat. 

Belangrijk

Neusspoelen is de meest natuurlijke manier om weer vrijer te kunnen ademen. Het helpt direct bij het verlichten van klachten van hooikoorts, bijholteontsteking of een verstopte neus door de verkoudheid. Door deze redenen wordt het neusspoelen dan ook aangeraden door KNO artsen. Raadpleeg bij twijfel of bij een medisch verleden in het keel-, neus- of oorgebied altijd jouw eigen behandelend (huis)arts.

extra tips

Neusspoeltips

Hieronder staan tips om het neusspoelen nog effectiever of makkelijker te maken. Deze tips zijn ontstaan in de praktijk en we hopen dat ze jou ook gaan helpen. Succes ermee!

Tip 1

Neusspoelen onder de douche

(Beginner)

Neusspoelen kan je heel goed doen onder de douche. Als je van te voren het zout in de Medinos neusspoeler doet, dan kan je zoutoplossing maken met het warme douchewater. Zorg ervoor dat het zout geheel is opgelost en dan kan je heel makkelijk je neus schoonspoelen met de zoutoplossing.

Tip 2

Keelspoeling

(Gevorderd)

Deze tip is voor de gevorderde neusspoeler die helemaal vertrouwd is met het neusspoelen. Je kunt namelijk met de neusspoeler ook je keel spoelen. Dit kan je doen door tijdens het neusspoelen waarbij je normaal gesproken rustig adem blijft halen, je adem in te houden en voorzichtig het water uit je mond laat lopen in plaats van het andere neusgat. Hierdoor wordt keelholte ook schoongespoeld en kan je sneller van je keelpijn af zijn. Het kan zijn dat deze tip meerdere pogingen nodig heeft voordat het lukt.

Tip 3

Neusspoeler schoonmaken

(Beginner)

Je kunt de Medinos neusspoeler na gebruik in de vaatwasser doen. De neusspoeler is gemaakt van keramiek en is daardoor goed geschikt om in de vaatwasser te plaatsen.