7 stappenplan

Wat te doen tegen Hooikoorts

Er zijn 7 stappen die je kunt nemen om hooikoortsklachten zo effectief mogelijk aan te pakken. In dit artikel gaan we deze stappen 1 voor 1 langs, zodat je straks een plan hebt om je hooikoorts zo goed mogelijk onder controle te houden en het effect van hooikoorts op jouw leven zo veel mogelijk beperkt wordt.

“Wat te doen tegen hooikoorts” is geschreven door Medinos op 28 augustus 2020.

Hoe pak je hooikoorts aan?

Op basis van de beschikbare medische informatie is er een handig stappenplan opgesteld wat je kunt doen tegen hooikoorts. Hieronder staan schematisch de 7 stappen om je hooikoortsklachten aan te gaan pakken. We noemen dit het ‘Hooikoorts Aanpakplan’. Dit is een persoonlijk hulpplan dat je kunt gebruiken wanneer het hooikoortsseizoen weer begint. In dit artikel worden alle stappen toegelicht, zodat je gestructureerd te werk kan gaan en zeker weet dat je geen stappen overslaat.

Hooikoorts Aanpakplan overzicht

Stap 1: Informeer jezelf

De eerste stap is om basiskennis te krijgen over hooikoorts, zodat je dan meer controle hebt over het verloop van jouw hooikoortsklachten. Hierdoor weet je een betere oplossing te vinden voor de hooikoorts klachten. Hieronder staan veel voorkomende klachten die met hooikoorts gepaard gaan.

Neusklachten

  • loopneus
  • verstopte neus
  • niezen 
  • niesbuien
  • jeuk aan de neus

Oogklachten

  • jeukende ogen
  • tranende ogen
  • brandende ogen

Ademhaling

  • kortademig
  • benauwdheid
  • piepend geluid bij het ademhalen

Keelklachten

  • hoesten
  • droge keel
  • kriebelhoest
  • kriebelend gevoel in de keel

Overige klachten

  • vermoeidheid 
  • koortsig gevoel
  • vol gevoel in het hoofd
  • slecht slapen
  • hoofdpijn
  • lamlendigheid
  • concentratieproblemen

Stap 2: Doe een hooikoorts test

De tweede stap is het doen van een hooikoorts test. Dit is heel belangrijk om te bepalen of je écht hooikoorts hebt en niet bijvoorbeeld een verkoudheid. Daarnaast wordt ook gelijk bepaald of je voor nog meer stoffen allergisch bent. Vaak hebben mensen die last hebben van hooikoorts ook last van andere allergieën zoals voor huisstofmijt, katten en honden. Zoals in mijn andere artikel ‘Hooikoorts test’ is te lezen, zijn er 3 verschillende hooikoortstesten. Ik raad je altijd aan om een ‘medische hooikoorts test’ te doen bij jouw huisarts of bij een medisch specialist (allergoloog). Op deze manier weet je zeker dat de hooikoorts test en uitslag betrouwbaar zijn.

Stap 3: Pas je omgeving aan

De derde stap is om een omgeving te creëren waarbij je zo min mogelijk last krijgt van je hooikoorts. Gelukkig kun je al heel veel maatregelen zelf nemen tegen de klachten die horen bij hooikoorts. Daarom zijn de doelen van stap 3 om; ten eerste bewust te worden van welke maatregelen je zelf kunt nemen tegen hooikoorts in en rond jouw eigen huis, ten tweede jezelf beter voor te bereiden als je naar buiten gaat in het hooikoortsseizoen. Daarom ga ik in deze stap uitleggen hoe je zoveel mogelijk contact kan vermijden met pollen (stuifmeel).

Ik heb de Hooikoorts tips in 3 delen opgesplitst:

  1. Hooikoorts tips voor binnen
  2. Hooikoorts tips voor buiten
  3. Overige hooikoortstips

3.1 Hooikoorts tips voor binnen

  • Deuren en ramen sluiten: Als je weet dat het hooikoortsseizoen is begonnen, zorg er dan voor dat je alleen in de ochtend een raam of een deur opzet om het huis te luchten. In de ochtend zijn er minder pollen in de lucht aanwezig dan later op de dag.
  • Neus stomen: Je kunt de neus stomen door bijvoorbeeld een warme douche te nemen. Hierdoor adem je warme stoom van het douchewater in waardoor jouw neus lichtelijk wordt gereinigd. Of je kan een theeglas vullen met gekookt water en dan de warme lucht inademen. Kijk wel uit dat de stoom die je dan inademt niet te heet voor je is.
  • Neusspoelen: Neusspoelen is de effectievere versie van het stomen van de neus. Je spoelt de neusholte door met een zoutoplossing waardoor de pollen en vervuiling in je neus wordt weggespoeld. 
  • Douchen voor het slapen: Spoel voordat je gaat slapen de pollen uit je haar en van het lichaam. Hierdoor ga je frisser naar bed.
  • Horren plaatsen: Plaats voor de ramen en deuren die regelmatig openstaan horren tegen de pollen.

3.2 Hooikoorts tips voor buiten

  • Vaseline smeren in neus: Doe wat vaseline op een wattenstaafje en smeer de binnenkant van jouw neus. Hierdoor blijven de pollen vastplakken en zo komen er minder pollen op de slijmvliezen terecht.
  • Zonnebril + vaseline: Probeer zo veel mogelijk met een zonnebril te dragen die zoveel mogelijk de ogen afsluit. Smeer vervolgens bij alle open plekken tussen het gezicht en de zonnebril een beetje vaseline. Op deze manier vormt de vaseline een extra barrière voor de pollen.
  • Was en beddengoed: Hang was niet buiten op en hang beddengoed niet buiten om het te luchten. Hierdoor belanden pollen in kleding en het beddengoed.
  • Gras maaien: Blijf uit de buurt van pas gemaaid gras waardoor de pollen intensiteit toeneemt in de lucht.
  • Bladblazers: Vooral in de steden gebruikt de onderhoudsdienst van de gemeente vaak bladblazers om de straten schoon te blazen. Doordat ze de straten schoonblazen, worden de pollen de lucht in geblazen. Probeer deze gebieden daarom ook zoveel mogelijk te ontwijken. Of houd zoveel mogelijk je adem in en je ogen gesloten als je de onderhoudsdienst met bladblazers passeert.
  • Autorijden: Houd in de auto de ramen en ventilatie dicht.
  • Wandelen en buitensporten: Ga na een regenbui of ’s ochtends vroeg wandelen of buitensporten, want dan is de concentratie pollen in de lucht het laagst.

3.3 Overige hooikoorts tips

  • Niet wrijven: Probeer zo min mogelijk te wrijven in je ogen als je jeuk hebt. Als je wel wrijft heb je kans op meer klachten, doordat er meer histamine wordt aangemaakt door het lichaam waardoor je juist meer jeuk krijgt.
  • Vermijd het platteland: Hier is de concentratie pollen wel 3 tot 5 keer zoveel als in de stad.
  • Niet roken: Probeer te stoppen met roken en vermijd zoveel mogelijk rokerige ruimtes.

Stap 4: Bereid je voor

Doordat het klimaat verandert, kan je tegenwoordig bijna het hele jaar door last hebben van hooikoorts. Als je pech hebt en je bent voor meerdere grassen en boompollen allergisch, dan kun je vanaf Januari en tot eind Oktober last van hooikoorts hebben. Kijk hieronder in de hooikoortskalender wanneer jij de ergste hooikoortsklachten kunt verwachten.

Wanneer is het hooikoortsseizoen?

Het hooikoortsseizoen kun je onderverdelen in 3 belangrijke periodes, omdat bomen, kruiden en grassen in verschillende periodes hun bloeiperiode hebben. Allereerst staan bomen en struiken in bloei, vervolgens de kruiden met tot slot de grassen. Dit is een globale indeling en kan afhankelijk zijn van het weer.

1. Bomen & Struiken

Bloeiperiode: December – Juni
Piekperiode: Februari – April

2. Kruiden

Bloeiperiode: April – Oktober
Piekperiode: Mei – Juli

3. Grassen

Bloeiperiode: Maart – Oktober
Piekperiode: April – Juni

Let op dat de hierboven gemaakte onderverdeling een globale indeling is. Dit kan per jaar anders zijn, omdat dit afhankelijk is van de weersomstandigheden in het jaar.

Hooikoortskalender

Elk persoon die hooikoorts heeft zijn eigen persoonlijke hooikoortskalender. Daarom is het belangrijk om te kijken voor welke pollen je écht allergisch bent. Hieronder staan de meest belangrijke planten, bomen, kruiden en grassen die hooikoorts veroorzaken. Zoals je ziet heeft elk type zijn eigen bloeiperiode en dit bepaalt daardoor hoe jouw hooikoortskalender eruit komt te zien.

(bron www.zorgwijzer.nl)

Hoe erg is vandaag de hooikoorts?

Er zijn 4 websites die betrouwbare informatie geven wat de hooikoorts vandaag gaat doen. Ze geven alledrie dezelfde informatie, omdat ze ook hun hooikoortsinformatie aangeleverd krijgen van dezelfde organisatie World of Warmth. Alleen de vormgeving en presentatie van de hooikoortsinformatie is verschillend.

  1. Hooikoortsradar.nl
  2. Pollennieuws.nl
  3. Buienradar.nl
  4. App van Weeronline.nl

Stap 5: Spoel je neus

Mensen die een lichte vorm van hooikoorts hebben, kunnen met de bovenstaande stappen hun hooikoorts goed onder controle krijgen. Maar helpen bij jou de bovenstaande stappen nog niet voldoende, ga dan door naar deze stap. In deze stap ga ik in op een niet-medicamenteuze oplossing (zonder medicijnen), namelijk het spoelen van je neus.

Spoel je hooikoorts weg

Het spoelen van de neus gaat je direct verlichting geven bij je hooikoortsklachten. Zo adviseren huisartsen ook om de neus te spoelen bij hooikoortsklachten. Het spoelen van de neus moet gedaan worden met een zoutoplossing die de juiste verhouding van zout en water heeft. Dit wordt ook wel fysiologische zoutoplossing genoemd. Je kunt dit zelf maken of kopen. Je mag nooit spoelen zonder zout! Dit kan schadelijk zijn en voelt pijnlijk aan tijdens het neusspoelen. Een zoutoplossing met de juiste verhouding zorgt ervoor dat het neusspoelen geheel pijnloos is. Hieronder vertel ik hoe je zelf een zoutoplossing kan maken om je neus te spoelen. 

Stap 6: Gebruik medicatie

Blijven de hooikoortsklachten aanhouden? En werken de voorgaande stappen onvoldoende voor jou? Dan kun je er over nadenken om medicatie te gaan gebruiken voor je hooikoortsklachten. Echter kan je wel Stap 5: ‘Het spoelen van de neus’ blijven doen in combinatie met het gebruik van hooikoortsmedicatie. Voordat je overgaat op medicatie moet je wel eerst positief getest zijn op hooikoorts. Daarom zal voor het gebruik van hooikoortsmedicatie altijd eerst overleg plaatsvinden met jouw eigen huisarts of specialist, omdat er op basis van jouw klachten een persoonlijk hooikoorts medicatieplan wordt gemaakt. 

Welke medicatie helpt tegen hooikoorts?

Hieronder staan de 4 meest voorkomende typen medicatie die worden gebruikt tegen hooikoorts. Deze 4 typen hooikoortsmedicatie wordt onder vele verschillende (commerciële merk)namen op de markt uitgebracht zoals Otrivin of Prevalin. In de basis komt het erop neer dat medicatie tegen hooikoorts een positieve werking heeft op het (behoud van het) slijmvlies. 

1. Antihistaminca

Werking: Dit zorgt ervoor dat de werking van histamine wordt geblokkeerd. Histamine komt in het lichaam vrij en veroorzaakt vervolgens klachten zoals niezen en jeuk aan de ogen en/of neus.

Verkrijgbaar als: neusspray, hooikoorts tabletten, oogdruppels

Recept huisarts nodig? nee (soms via de huisarts wordt het vergoed door de zorgverzekeraar) 

2. Xylomethazoline

Werking: Deze stof zorgt ervoor dat het neusslijmvlies ontzwelt waardoor de tijdelijke neusverstopping wordt opgeheven. Deze stof mag je maximaal 1 week gebruiken. 

Verkrijgbaar als: neusspray

Recept huisarts nodig? nee

3. Corticosteroïden

Werking: Deze stof werkt ontstekingsremmend en is bedoeld om de gevoeligheid van het neusslijmvlies te verminderen. Vooral bij klachten van neusverstopping zijn deze medicijnen het meest effectief.

Verkrijgbaar als: neusspray

Recept huisarts nodig? ja

4. Cromonen

Werking: Door de cromoglycaten worden de mestcellen in je lichaam verstevigd en kan histamine minder goed zijn werking doen. Hierdoor zul je minder klachten ervaren. 

Verkrijgbaar als: oogdruppels, neusspray

Recept huisarts nodig? nee

Stap 7: Hooikoortsbehandeling ziekenhuis

Als je na het volgende van de voorgaande stappen nog steeds klachten van je hooikoorts ervaart, dan kun je met je behandeld arts bespreken of je in aanmerking komt voor een specifieke hooikoortsbehandeling, namelijk immunotherapie. Deze therapie is niet altijd en voor iedereen geschikt. Daarom zal de specialist in het ziekenhuis (meestal een allergoloog) je meer kunnen vertellen of deze therapie een optie voor jou is. 

Wat is immunotherapie?

Het doel van immunotherapie is om je ongevoeliger te maken voor pollen (stuifmeel). Dit wordt gedaan door middel van injecties, druppels onder de tong of tabletten met deeltjes van hetgeen waar je allergisch voor bent. Behandeling vindt plaats in het ziekenhuis, omdat je als bijwerking een allergische reactie zou kunnen krijgen.

Maak jouw eigen

‘Hooikoorts Aanpakplan’

Ga aan de slag! Je hebt alle 7 stappen doorgelezen en nu is het tijd om jouw eigen ‘Hooikoorts Aanpakplan’ te gaan maken. In het artikel ‘Hooikoorts Aanpakplan’ wordt dieper ingegaan op de hierboven beschreven stof inclusief 7 opdrachten om jouw eigen ‘Hooikoorts Aanpakplan’ op te stellen.